איך אימון לטיפול בפוסט טראומה מסייע להתמודד עם הקושי?
פוסט טראומה – או במונח הרפואי, הפרעת דחק פוסט טראומתית (Post-Traumatic Stress Disorder) – היא תגובה מתמשכת לאירוע קשה שחווה האדם. כתוצאה מהתמשכות תגובת הדחק, כלומר הסטרס, איכות החיים של האדם נפגעת באופן משמעותי. אימון לטיפול בפוסט טראומה מסייע לאותו אדם להתמודד עם האירוע שטלטל את חייו ומפחית במידה ניכרת את הסבל שהוא עובר.
מדוע נוצרת הפרעת דחק פוסט טראומתית?
הפרעת דחק פוסט טראומתית (שמוכרת גם בשם PTSD) הינה הפרעה שכיחה למדי. על-פי הערכות שונות, 1 מכל 12 בני אדם יסבול בשלב מסוים של חייו מההפרעה הזו, ועוד רבים לא יפתחו את ההפרעה בהגדרתה הקלינית אבל יסבלו מחלק מהתסמינים. נשים נוטות לסבול יותר מ-PTSD בהשוואה לגברים, בעיקר על רקע טראומות מיניות.
הסיבה להתפתחות ההפרעה היא עיבוד לא נכון של הטראומה. טיפול מוצלח בפוסט טראומה לא יכול כמובן לשנות את העבר ולמחוק את האירוע, אבל הוא כן משנה את היחס של האדם כלפיו, וכך מעלים את התסמינים.
הסימפטומים העיקריים של פוסט טראומה
הסיבה לנחיצות הרבה של אימון לטיפול בפוסט טראומה היא התסמינים הקשים שחווה אדם שסובל מהפרעה זו.
בין השאר עלול האדם להיזכר שוב ושוב באירוע, כולל דימויים ויזואליים מוחשיים, מחשבות קשות ועוד. לעתים ישנם חלומות בעתה או פלאשבקים, וסימפטומים פיזיולוגיים קשים כשהאדם נחשף לגירוי אשר מזכיר לו את הטראומה. כתוצאה מכל אלה האדם ינסה להימנע מחשיפה לגירויים שונים ובכך יגביל מאוד את חייו. סימפטומים נוספים שמחייבים טיפול בפוסט טראומה הם התפתחות אמונות שליליות מאוד לגבי המציאות, אובדן עניין בפעילויות רבות, תחושת ניתוק, תוקפנות, הרס עצמי והפרעות בשינה.
האפקטיביות של אימון לטיפול בפוסט טראומה
אימון לטיפול בפוסט טראומה מצליח לחולל שינוי משמעותי לטובה בחיי האדם. המפתח הוא כאמור שינוי ההתייחסות לטראומה, ולמציאות כולה. הבסיס הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שבו השלב הראשון הוא שינוי המחשבה ועל הבסיס הזה משתנה גם ההתנהגות. במידת הצורך הטיפול בפוסט טראומה יכלול גם תרופות – נוגדות חרדה ו/או נוגדות דיכאון.
תגובות
Comments are closed.